Zwalm is ‘Pleegzorggemeente.’

Deze week is het weer een feestweek, want het is de pleegzorgweek. Pleeggezinnen bieden een enorm waardevolle en nodige vorm van zorg in onze samenleving. Jullie inzet maakt een wezenlijk verschil in het leven van kinderen en jongeren die tijdelijk of langdurig niet thuis kunnen wonen. De belangen van het pleegkind of de volwassen pleeggast staan altijd centraal!

Pleegzorg is een hulpvorm voor kinderen en jongeren, en voor volwassenen met een handicap of psychiatrische problematiek, die om verschillende redenen tijdelijk niet thuis kunnen of mogen wonen. Pleeggezinnen bieden gedurende die tijd opvang en zorg aan pleegkinderen of-gasten. Ze doen dat vrijwillig, maar met de steun van een dienst voor pleegzorg. Pleegzorg kan duren tot het pleegkind of de pleeggast weer naar huis kan of zelfstandig kan gaan wonen.

Enkele cijfers:

  • Volgens de Departement ‘Opgroeien’ van het Vlaamse Gemeenschap steeg het aantal kinderen en jongeren die een plek vonden in een pleeggezin, het afgelopen jaar tot 11.169 (+5,3%).
  • Pleegkinderen kunnen bovendien steeds langer op de ondersteuning van hun pleeggezin rekenen. Bij langdurige pleegzorgsituaties blijven kinderen gemiddeld meer dan 7 jaar in een pleeggezin. Maar ook wanneer kinderen terugkeren naar hun ouders, blijven pleeggezinnen vaak fungeren als extra uitvalsbasis tijdens weekends of vakanties.
  • In drie op de vier nieuwe pleegzorgsituaties komen kinderen terecht in een gezin dat ze al kenden. Een op de vier kinderen worden voor korte of lange tijd, of af en toe een weekend gematcht met een pleeggezin, waar ze nog geen band mee hebben.
  • Nog een 1.000-tal kinderen en volwassenen wachten nog op een plekje in een pleeggezin.

Pleegzorg komt in vele vormen. Er zijn gezinnen die voltijds voor een kind zorgen. Anderen bieden enkele weekends per maand en tijdens vakanties opvang, zodat ouders even op adem kunnen komen. Nog andere gezinnen kiezen voor crisisopvang. Er zijn gezinnen die voor één kind zorgen en er zijn er die broertjes en zusjes samen een thuis bieden.

Pleegzorgers doen dit vrijwillig, maar krijgen daarbij de steun van een pleegzorgdienst en een vergoeding voor de onkosten van het pleegkind of de pleeggast.

Via een overleg Huizen van het Kind regio Vlaamse Ardennen kwamen we als lokaal bestuur contact met vzw Pleegzorg Oost-Vlaanderen.

Bruno Tuybens: “In Oost-Vlaanderen zijn er op dit moment 32 pleegzorggemeenten, toch is vzw Pleegzorg Oost-Vlaanderen nog steeds actief op zoek naar gemeenten die mee pleegzorg bekend kunnen maken. Er is immers nog steeds een lange wachtlijst van pleegkinderen die in aanmerking komen voor een pleeggezin.

In onze gemeente Zwalm zijn momenteel 6 pleeggezinnen actief, waar 8 pleegkinderen worden opgevangen.

Als burgemeester, maar tevens bevoegd voor het kinderbeleid mag ik, namens het bestuurscollege, melden dat we heel graag als gemeente Zwalm pleegzorggemeente worden.

Door het engagement aan te gaan van pleegzorggemeente proberen we mee nieuwe pleeggezinnen te werven, maken we het thema pleegzorg bekend op een laagdrempelige manier waardoor het maatschappelijk draagvlak vergroot en kunnen we de pleeggezinnen in onze gemeente extra ondersteuning bieden. Dit engagement kadert ook in de doelstelling van een gezins-en kindvriendelijk beleid.”

Binnen deze samenwerking willen we ons alvast voor lange termijn engageren om:

  • Pleegzorg te promoten;
  • Acties van vzw Pleegzorg Oost-Vlaanderen op een positieve manier onder de aandacht te brengen;
  • Infoavonden van vzw Pleegzorg Oost-Vlaanderen te promoten en te faciliteren;
  • Pleeggezinnen te ondersteunen via de UiT-kansenpas (aanpassing van het reglement voorzien op de eerstvolgende gemeenteraad);
  • Ontmoetingsmomenten voor pleeggezinnen te faciliteren.

Ook wil ik benadrukken het diepste respect te willen tonen voor de reeds actieve pleeggezinnen in Zwalm: de toegevoegde waarde die jullie op vrijwillige basis betonen, is gigantisch waardevol en dat verdient echt ook een feest. In de hoop dat de 1.000 kinderen en volwassenen die in Vlaanderen nog op een plekje in een pleeggezin wachten, echt mee kunnen feesten.