Op zondag 4 mei 2025 om 11 uur wordt op het kerkhof van Munkzwalm, naast de vredesboom, een nieuw Vredesmonument officieel onthuld. Dit monument wil een blijvende herinnering zijn aan alle mensen die zich inzetten of ingezet hebben voor vrede — zowel tijdens de twee wereldoorlogen, als in de talrijke vredesmissies waaraan ook Zwalmse soldaten deelnamen in onder meer Bosnië, Kosovo, Libanon, Afghanistan en Mali.
Het monument draagt een krachtige boodschap van hoop en verbondenheid, met een citaat van John Lennon:
“Stel je voor dat alle mensen in vrede leven. Ik ben misschien een dromer, maar ik ben niet de enige.”
We kozen deze datum om de 80ste verjaardag van V-day (8 mei 1945) te herdenken, zegt Mario Baert, voorzitter NSB Zwalm. De inhuldiging krijgt een bijzonder karakter door de bijzetting van een tijdcapsule, die pas over 80 jaar opnieuw geopend zal worden. De capsule zal gevuld worden met vredesboodschappen, tekeningen en wensen van kinderen uit het 4de, 5de en 6de leerjaar van de Zwalmse scholen — een symbolische verbinding tussen heden en toekomst.
Officiële overhandiging vredesduif
Voorafgaand aan de inhuldiging vond op het gemeentehuis van Munkzwalm de officiële overhandiging plaats van de 3D-geprinte vredesduif, die een centrale plaats krijgt op het monument. Leon De Turck, voorzitter van de Nationale Strijdersbond van België, overhandigde de vredesduif aan burgemeester Matthijs Verschraegen, in aanwezigheid de voorzitter van NSB Zwalm, Mario Baert en van de schepenen Guido De Temmerman en Johan De Bleecker
De vredesduif werd geschonken door de Nationale Strijdersbond, terwijl de natuursteen voor het monument een schenking was van Eric Vekeman, waarvoor grote dank.
Oproep tot aanwezigheid
De gemeente Zwalm en de Nationale Strijdersbond nodigen alle inwoners, verenigingen, scholen en sympathisanten uit om aanwezig te zijn bij deze ingetogen maar hoopvolle plechtigheid. De aanwezige kinderen ontvangen ook een herdenkingsmedaille.
In een tijd waarin de wereld nog steeds geteisterd wordt door brandhaarden zoals Oekraïne en Gaza, is het des te belangrijker om stil te staan bij de waarde van vrede en verbondenheid.