Brakel, 11/05/2017 – Op zaterdag 13 en zondag 14 mei heeft het openingsweekend plaats van Brouwerij De Graal in Brakel. (BB)
Brouwerij De Graal werd eerst ondergebracht aan de Warande waar de eerste brouwsels werden vervaardigd eind 2001. Ondertussen werden er heel wat bieren op de markt gebracht en in 2010 werd de brouwinstallatie compleet vernieuwd. Midden 2016 werd de verhuis gemaakt naar de nieuwe locatie op de Industrielaan waar een moderne brouwerij werd opgestart. De zaakvoerders zijn Wim Saeyens en Geertui Loman.
De Graal
De naam ‘De Graal’ is afkomstig van de beker waaruit Christus tijdens het laatste avondmaal gedronken zou hebben. Ontelbare zoektochten werden tijdens de middeleeuwen uitgevoerd om deze beker terug te vinden maar zonder resultaat. Ook bij De Graal staat deze zoektocht centraal: de zoektocht naar een naam voor de brouwerij en de ‘eeuwige’ zoektocht naar het ‘perfecte’ bier. Brouwer Wim Saeyens genoot een opleiding als licentiaat scheikunde en doctoreerde in de farmaceutische wetenschappen. De stap naar de brouwerswereld werd gezet via de verdere vervolmaking in de brouwschool van Gent.
Biersoorten
Brouwerij De Graal bracht reeds heel wat bieren en sterke dranken op de markt. Bieren: De graal Blond (6,5% alc), De Graal Dubbel ( 6,5%alc), De Graal Triverius (6,8%alc), De Graal Gember (8%alc), De Graal Tripel (9% alc) en De Graal Quest ( blond 9%alc). Met dit opendeurweekend komt De Graal Kathar op de markt. Het gaat om een blond bier van 3,9% alc. dat werd gemaakt ter gelegenheid van de verhuis van de brouwerij. Dit bier is gemaakt met Belgische en Engelse gist, en Europese en Amerikaanse hopsoorten. Wat sterke dranken betreft bracht men de Spirit Triverius (25% alc) , De Graal Bierbrand (40%alc) en Whiskey San Graal (63%) op de markt.
Bierinstallatie
De verschillende productiestappen zijn in deze brouwerij zeer overzichtelijk. Het gaat van start met het malen van de mout in een hamermolen. Vervolgens gaat alles naar de brouwketel die gevuld wordt met warm water waar het zetmeel wordt versuikerd. Vervolgens heeft men de eigenlijke brouwinstallatie. Daar worden het hop en de kruiden toegediend. In de gistzaal staan 12 gistingstanks gaande van 1000 tot 6000 liter en een totale gistingscapaciteit van 42000 liter. Vervolgens wordt het bier gebotteld en via een volautomatische lijn worden de flesjes gevuld. Hierbij werd een hoge graad van automatisatie ingevoerd.
Opendeurweekend
Het openingsweekend heeft plaats op 13 en 14 mei telkens tussen 13 en 19u langs de Industrielaan 42a in Brakel. (Bert Broos)